Havuz Ölçümü Nasıl Yapılır?
Havuz sularının temiz olması insanların sağlıkları bakımından oldukça yüksek bir önem teşkil etmektedir. Havuz sularının kullanma sıklıkları ve dış çevre etmenlerine bağlı olarak gereken bakım ve onarımlarının yapılmaması vaziyetinde bakteri ve mikropların sebep olacağı enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebep ile havuz sularının belli dönemde ölçümlerinin yapılması gerekmektedir. Pek çok insan hav uz ölçümü nasıl yapılır sorusuna yanıt araştırarak bu mevzu ile ilgili bilgi sahibi olmak istemektedir.
Havuz Suyunun Tahlil Yöntemleri
Havuzların suyunun ölçülmesi için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin önceliğinde de mikrobiyolojik tahlil gelmektedir. Mikrobiyolojik tahlil ile havuz sularının niteliği korunup sağlıklı bir havuz için mühim hamleler atılmaktadır. Ticari havuz için Sağlık Bakanlığı her ay devamlı bir biçimde gereken tahlilleri gerçekleştirir iken ev havuzun için de şahsi olarak her dönem başlarında gereken mikrobiyolojik tahlillerin gerçekleşmesi gerekmektedir. Şayet ki havuz değerleri ölçümü için kullanılmakta olan su, taşıma suları ya da kuyu suları ise bu tahlillerin oldukça çok yapılması gerekmektedir.
Bu tahlilde genelde toplam sömürge sayılarına, toplam koliform bakteri, coli parametresine ve pseudomonas aerugünosaya bakılması gerekir.
Havuz Suları İçin Kullanılan Kimyasal Tahlil Yöntemleri
Havuzların suyunun bakım ve onarımları için kullanılmakta olan bir diğer tahlil yöntemi ise kimyasal tahlil olarak bilinmektedir. Bu tür tahlillerin oldukça mühim hususiyetleri şunlar olmaktadır;
- Ev havuz ölçümleri için kimyasal yöntemin kullanılmasında toplam klor ölçümleri olarak ph ölçümleri yapılmaktadır.
- Havuzların içinde yer alan siyanürük asitler, toplam alkalinite, amonyum, toplam sertlik, nitrit, bakır ve alüminyum gibi parametreler kimyasal tahlil yöntemi ile tespitleri gerçekleşmektedir.
- Kimyasal tahlil yöntemi, bir bölümü havuzları kullanan kişiler aracılığı ile bir bölümü de uzman destek vermekte olan şirketler aracılığı ile yapılmaktadır.
PH ve Klor Test Kiti Nasıl Kullanılır?
Bu çeşit testler şahsi havuzu kullanmakta olan kişiler için son derece basit bir biçimde uygulanmaktadır. Hazır imal edilen test kitleri yardımı ile havuzun gereken ölçümleri yapılıp havuz sularındaki ph ve klor seviyesi test edilebilmektedir. Test kitinin güvenilir olması son derece önemli olup havuz suları için doğru değeri vermesi açısından da son derece mühimdir.
Havuz Suyu Analizleri Nasıl Yapılıyor?
Havuz sularının analizinden doğru bir sonuç elde edebilmek adına havuz sularından örnek alınıp gereken tetkikler yapılmaktadır. Alınan havuz suyu numunesi ile beraber su içindeki klor ve ph seviyesi belirlenerek ph ve klor değerlerinde azalma mevzu bahis ise gereken kimyasallar ile azalmış olan eksikliklerin giderilmesine karar verilmektedir. Yapılmış saptamalar sonucunda havuzun çapında gerçekleşecek ph ve klor değerini çoğaltmak için gereken su kimyasalı ile havuz desteklenmektedir.
Sağlıklı Havuz Suyu İçin Gerekli Olan Unsurlar
Havuz suyu kişi ve dış etmenlerin çoğu ile temas etmesinden dolayı bazı bakteri ve mikropların da uğrama alanı olmaktadır. Havuz suyunda oldukça fazla görülmekte olan problemlerden bir tanesi olan yosunlaşma ise mikrop ve bakterilerin üremeleri adına mütenasip koşulları oluşturmakta olan hususlar olarak dikkat çekmektedir. Bütün bu problemlerin temel sebebi sularda ph ve klor değerlerinin normal ölçüsünün alt seviyesinde olduğundan kaynaklanmaktadır.
Klor ve ph seviyesi normal düzeye çekildiği zaman su içinde bulunmakta olan yosun hızlı bir biçimde ortadan kaybolarak yosunların içerisinde toplanan bakteri ve mikroplar da tesirini kaybedip ortadan kaybolmaktadır. Klor yardımı ile ortadan kaybolmakta olan yosunlar zaman ile kuruyup beyaz bir polen durumuna gelmektedir. Yalnız bu polenler sudaki klor düzeyi azalması vaziyetinde tekrar havuz sularında yosun oluşumuna sebep olmaktadır. Havuz sularının klor seviyesinin yüksek düzeylerde tutulması ile polenlerin tekrar yosun oluşumunun önüne geçmektedir.
Sağlıklı havuz sularında gereken kimyasalların konulması ile beraber insanlardan ve dış etkenlerden gelmekte olan hususlar su içinde yayılım göstermeden ortadan kaybolarak suların niteliğinin korunmasını sağlamaktadır.