Havuz Derzi Nasıl Yapılır?
Havuzlar yapısı itibarı ile her zaman su ile münasebet içinde olan, su basıncına maruz kalan ve sağlığın oldukça mühim olduğu eğlence, spor ve serinlemek maksadı ile kullanılmakta olan su doldurulmuş sahalardır.
Havuzlar önce kullanmak için açılmadan ilk olarak inşa adımlarında ve süreli kullanma sezonunda kullanmak için açılmasından önce gereken hoş görünümün ve sağlık şartlarının sağlanmış olması gerekir. Bu durumda da havuzlar için derz yapımı ve bakımları oldukça önem teşkil etmektedir.
Derz Yapılmadan Öncesindeki İşlemler
- Fayans yapıştırma uygulaması gerçekleşmeden ilk olarak fayansın yapıştırılacak olduğu zeminin şapı doğru bir şekilde atılması gerekir. Doğru atılmadığı zaman fayans yapıştırma maksadı ile kullanılmış olan yapıştırıcı boş yere harcanmış olmaktadır.
- Fayans yapıştırılması için kullanılmakta olan bir torba 25 kilogram gelir. Bu da 4 metrekarelik zemine fayans yapıştırılmasını sağlar. Doğru yapılmış zemin şapı bu duruma tesir eden son derece mühim hususlar başında bulunmaktadır.
- Bir torba fayans yapıştırıcısına aşağı yukarı 6 ila 6,5 L su eklemek sureti ile toprak tam olarak ortadan kayboluncaya kadar (genelde mikser aracılığı ile) iyi bir şekilde karıştırılıp 10 – 15 dakika kadar dinlendirilir.
- Bu durum da farklı markanın malzemesine göre zaman ve karışımlar değişiklik gösterir.
- Kenar bölümleri yapıştırılmasından daha sonra fayans kesme makinesiyle fazla bölümler kesilerek ardından kişilere zarar vermeyecek biçimde keskin bölümlerin düzenlemesi yapılır.
- Havuzlar gibi her zaman yaş olan zeminlere fayans yapıştırılmadan ilk olarak zemine kesinlik ile su izolasyonu yapılması gerekmektedir.
- Fayans döşemesinde ilk olarak dikey sahalar döşenmekte akabinde yatay bölümlerin fayans döşemesi gerçekleştirilir.
- Fayansın doğru bir şekilde yapışmalarını sağlamak maksadı ile dikey bölümler mastar ile teraziye alınarak yapıştırıcının zemine orantılı şekilde yayılmasını sağlamaktadır.
- Fayans yapıştırılarak ara bölümlerine derz artısı konulup plastik bir tokmak yardımı ile hafif bir şekilde tokmaklanmaktadır. Bu durumda profesyonellik oldukça mühim bir konudur.
Havuz İçin Derz Uygulaması
Havuz için havuz derzi nasıl yapılır mevzusu ise farklı derz işlemlerinden fazla değişiklik göstermese de profesyonellik ve incelik gerektiği nettir. Bu durum da havuz derzi mevzusunda profesyonel olan kadro ile ayrıca havuz inşa etme mevzusunda da işinde iyi olan uzmanlar ile çalışmak oldukça mühim ve gerekli bir husustur.
- Havuzların fayans arasında standart olarak uyguladığı derz aralığı 3 milimetredir. Bu derz aralığı bazen 2 milimetre, 4 milimetre, 5 milimetre olarak da uygulanmakta olan havuzlar vardır.
- Hazırlanacak derzin ilk olarak yoğurt kıvamında olduğuna özen gösterilmelidir.
- Hazırlanmış olan derz karoların üstüne dökülüp hazırlanmış derz harcı kauçuk bir silecek aracılığı ile veya derz malası yardımıyla hiç boşluk kalmayacak biçimde türlü yönde uygulanma sureti ile doldurulur.
- Derz uygulaması yapıldıktan sonra en kısa 15 dakika beklenip ardından nemli bir bez veya sünger yardımı ile fayansların arası temizlenir.
Bütün bu uygulamalar neticesinde oldukça muntazam fayanslar ve derz işlemleri meydana çıkar.
Havuz Derzinin Önemi
Derz dolgu kolay bir uygulama gibi görünse de betonun korunması, su basıncından kaynaklı oluşabilecek bir problem gerçekleşmemesi için ve kontrol altında tutulabilmesi açısından oldukça mühim aşamalarından bir tanesidir. Derz dolgu havuzda uygulanma açısından oldukça mühim, ustalık ve profesyonellik gerektirmekte olan bir husustur.
Bu durumda profesyonel kadro ile çalışmanın mühim olduğu bir defa daha ortaya çıkmaktadır.
Havuz Derzinin Bakımı
Havuz fayansları veya seramikleri arasındaki derzin muntazam ve pürüzsüz olması, mantar ya da yosunların derzler arasındaki boşluklara tutunmaları sureti ile gelişmelerini engellemek açısından son derece mühim bir konu olmaktadır.
Bu durumda yapılması gerekli olanlar;
- Biçimi bozulmuş, zarara uğramış derz aralıkları, havuz tamamen boşaltılır ve sorunsuz bir şekilde derz araları tekrar doldurulur.
- İşlem gerçekleştikten sonra kesinlik ile 2 veya 3 saat derzin kuruması beklenir. Daha sonrasında havuz tekrar doldurulur.
Derzlerin onarımı, bakımı düzenli bir şekilde gerçekleşmediği zaman bir zaman sonra derz araları kabararak kopar türlü mikroplar ve yosunların üremesine sebep olur.
Bütün bu sebeplerden ötürü havuz inşasını, onarımını ve bakımını gerçekleştiren bir şirket ile çalışmanın mühim olduğu bir defa daha meydana çıkar.
Bu durumda web sitemizde bulunan irtibat bilgileri ile firmamıza arayarak ya da mail atarak ulaşabilirsiniz. Bizlerde siz değerli müşterilerimizi profesyonel kadromuz ile kısa zaman içinde görüştürüp havuz hakkında istediğiniz bütün inşa, onarım, bakım, dizayn, proje ve düzenlemeler konusunda rahatlıkla yardım edebiliriz