Havuz Ph Nasıl Ölçülür?
Havuz sularının dengelerini göstermekte olan havuz ph değeri mühim bir etkendir. Ph miktarındaki rakamlarda bulunan 1.0’ın anlamı 10 kat fark olması demektir. Ph değeri 7.0 olur ise havuz suyunun nötr olduğunu göstermektedir. 7.0 altında asit ve 7.0 üzerinde isebaz olduğunu temsil etmektedir. Ph değerlerini bu biçimde okumak gerekmektedir. Havuz suyunun gerekli olan ph değeri 7.0 ve 7.6 arasında olmalıdır. Klorun kullanma miktarı da ph düzeyine bağlı olmaktadır. Ph değerlerinin üst düzeyde olması klorun etkili olmasının önüne geçmekte ve seviyenin üst düzeyde olması için klorun suyun içerisinde yok olmasına sebep olacaktır.
Ph Değeri Nasıl Ölçülür?
Havuzların dengelerine ve toplam alkalini metallerine dayalı olarak ölçüm aralığı değişiklik gösterebilmektedir. TA değerleri talep edilen aralıkta olduğu zaman hususi havuzlar için haftada 2 defa ölçüm yapmak yeterli olacaktır. Yalnız topluma açık olan havuzlarda klor ile beraber günde 3 defa ph ölçümü yapılması gerekir.
Ph Test Kiti
Sektörde havuz ph değeri ölçme uygulamasını gerçekleştiren 2 tür test kiti bulunmaktadır. Bu kitlerden bir tanesi sıvı solüsyonlar, bir diğeri ise tablet kitleri olmaktadır. 2 test kiti içerisinde de phenolred isminde bir tür kimyasal kullanılmaktadır. Bu biçimde neticeye varılır. Tabletlerde kloru yok eden bir kimyasal olduğundan dolayı kimyasal oldukça kesin bir netice verir. Sıvı solüsyonlar klorlardan etkilenebilmektedir. Gerçekleşen testdeph değeri düşük ya da yüksek çıkabilmektedir.
Ph Değeri Düşük Olduğunda Oluşan Sorunlar
- Mayolar oldukça hızlı soyularak yıpranabilir.
- Klor oldukça hızlı tükenir.
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı oluşur.
- Derz dolgular ve sıvalı yüzeyler erir.
- Burun ve gözler yanar.
- Metal aksamlar aşınmaya uğrar.
- Lekeler ortaya çıkabilir ve sülfat oluşumu görülebilir.
Ph Değeri Yüksek Olduğunda Oluşan Sorunlar
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı oluşur.
- Klor tesirsiz kalır ve bu durum da havuz sularının bozulmasına sebep olur.
- Burun ve gözlerde yanma görülür.
- Kireç oluşumu yüzünden kum filtreleri tıkanabilir.
- Havuz suları koyu renge dönmeye başlar ve parlaklıklarını kaybederler.
Ph Testi Nasıl Yapılır?
Ph testi test kitleri sayesinde yapılabilmektedir. Test için sol taraftaki tüp havuz suyu ya da spa ile doldurulur. Bir iki defa bu uygulama yenilenir. Bir tablet ilave edilir ardından kapak kapatılır. Tabletlere parmak ile dokunmamak gerekmektedir. Neticeyi öğrenebilmek için renk çeşitliliğinde yer alan renkler ile karşılaştırılması gerekir. Rengin karşılandığı değer suyun ph değeri olmaktadır. Uygun ph değeri 7.2 ve 7.6 aralığında olmalıdır. Özen gösterilmesi gerekli oln bir durum su örneğindeki klor ya da brom derişimi 10 ppm üstünde olduğu zaman çeşitliliğin rengi bozulmaktadır. Bu durum da hatalı ölçüm gerçekleşmesine sebep olmaktadır.
Ph değeri 6.8 değerinin altında olduğu zaman örnek su sarı renk de olacaktır. Ph değeri 8.2 değerinin üzerinde olduğu zaman da örnek su kırmızı renk de olacaktır.
Ph Testini Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?
Bu konuda havuz ph nasıl ölçülür sorusu için araştırma yapan kişiler adına test kitleri ile ölçüm yapabilmektedirler. Doğru bir neticeye varabilmek için birtakım hususiyetlere özen gösterilmesi gerekir. Bu hususiyetler:
- Deri ve gözler ile temas edilmesi durumunda bol su ile yıkanmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır.
- Test kiti ışık alan ve beyaz bir fon üstünde tutularak okunur.
- Tabletler cilt tahrişlerine sebep olabilir. El ile temas edilmemesi gerekir. Bu durumda test neticesini bile etkileyebilir.
- Test kiti orijinal tabletleri ile kullanılır. Son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
- Şoklamanın peşi sıra test yapılmaz. Kimyasal uygulama yapılmış ise ölçüm için 4 saat beklenir.
- Su örneği almak için su yüzeyinden 30- 40 cm derinliği daldırılması gereklidir. Yan yüzeylerde ise 15- 20 cm açıklıktan su örneği alınmalıdır.
- Örnek havuzun taze su çıkışından alınmaz. Kimyasal çıkış noktaları ve dönüş yerlerinde de alınmaması sağlıklı bir netice almak için önemlidir.
- Örnek alındığında bekletilmeden test edilmelidir.